TORT DOBOS

mal




Astazi, impreuna cu alti bloggeri culinari , am facut o lista de retete care sa va inlesneasca alergatura dupa idei pentru masa de Craciun .
Pentru ca in ultima vreme tot ce vad in fata ochilor sunt torturile si prajiturile, m-am gandit sa va ademenesc si pe voi cu o reteta minunata de DOBOS.
Desi multa lume se fereste sa faca dobos, considerandu-l dificil de abordat, eu va spun ca este la fel de usor de preparat ca si un tort de clatite :)...singura diferenta e ca foile pentru dobos se coc in cuptor :).

Urmati reteta pas cu pas, urmariti  video-ul dupa care m-am inspirat eu ... si va asigur ca o sa aveti cel mai minunat si ravnit tort pe masa de Craciun :).

In josul paginii veti gasi linkurile catre  retetele sugerate de catre colegii de breasla.
 NU ezitati sa le treceti pragul, o sa ramaneti uimiti si placut surprinsi de ofertele lor :)

Va doresc tuturor : SARBATORI BINECUVANTATE!
Sa nu uitati ca dincolo de alergatura dupa cadouri, agitatia cu pregatirea bunatatilor si avalansa de treburi vesnic neterminate, sta bucuria vestilor bune. :)
Iar vestea care ne umple inimile de pace e ca : ISUS S-A NASCUT !
Dati-I locul cuvenit in inimile voastre ...in asta consta "magia" ! :)

..............................................................................................................................................................

Imi doresc de foarte multa vreme sa fac un dobos pe care sa-l tin minte.
Am mai facut dupa  diverse retete pana acum, insa mereu am ramas cu impresia ca lipseste ceva.
 Desi pare ca toate seamana intre ele, exista mici detalii care le pot departaja, aruncandu-le la poluri diametral  opuse.

Reteta din care m-am inspirat astazi apartine unui cofetar ungur.
 Am urmarit video-ul postat de catre acesta fara sa pornesc boxele, pentru ca nu inteleg o boaba de  limba maghiara.
Cu toate acestea, am dedus cantitatile si am putut sa-i urmaresc stilul de lucru, fapt care m-a ajutat foarte mult.
Nu am respectat intru totul ingredientele si cantitatile  folosite de catre el...in unele locuri am adaugat, in altele am scos.
Cert e ca la final rezultatul a fost mai mult decat multumitor.

Am incercat sa pozez reteta pas cu  pas , astfel ca ....acum pot impartasii cu voi cea mai minunata reteta de dobos.


Asadar...
inainte sa incepeti efectiv prepararea dobosului, trebuie sa pregatiti terenul.
Porniti cuptorul si il fixati la 180*.
Taiati 6 coli de hartie de copt pe care desenati cu un creion dimensiunea foilor de dobos.


INGREDIENTE PENTRU FOI :
6 oua
6 linguri de zahar praf
6 linguri de faina
60g unt

Separati ouale si puneti  jumatate din cantitatea de zahar peste albusuri, respectiv( cealalta jumatate) peste galbenusuri



Mixati crema galbenusurile cu zaharul....apoi bateti bine de tot albusurile ca pentru bezea.
Topiti untul...pregatiti faina.

Turnati crema de galbenusuri peste bezea, adaugati untul topit si amestecati cu o spatula ( lingura de lemn)
Adaugati toata faina deodata si incorcopati-o cu grija.

Din ochi incercati sa impartiti "aluatul"  astfel incat la final sa aveti 6 foi.
Coaceti foile pe rand cca 5 minute sau pana observati ca se maronesc pe exterior.

 Dupa ce  le scoateti din cuptor pudrati-le cu zahar praf , apoi acoperiti-le cu o alta foaie.
Lasati foile astfel acoperite sa se raceasca, fara sa le suprapuneti.
Veti vedea ca se vor dezlipi(aproape ) singure de pe foaia de copt.


INGREDIENTE PENTRU CREMA :
6 oua intregi
12 linguri de zahar praf
200g ciocolata cu continut de cacao peste 50 %
5 linguri de cacao
250g unt 80% grasime
50 ml rom ( sau esenta de rom dupa gust )

Crema se prepara in mai multe etape.
In primul rand untul trebuie sa stea minim 3 ore la temperatura camerei, deci aveti grija sa-l scoateti din frigider din timp.

Apoi...
intr-o oala (2-3 L ) cu fund dublu, puneti cele 6 oua intregi impreuna cu zaharul praf.
 Mixati putin, pana se omogenizeaza....


apoi puneti cratita pe foc ( mediu ) si continuati sa amestecati cu o lingura de lemn.
Tineti oala pe foc pana cand simtiti ca se infierbanta continutul....asta insemnand ca in momentul cand introduceti un deget in crema, simtiti ca e calda, dar nu va frige :). ( sper ca intelegeti ) :)

Dati oala de pe foc si amestecati crema cu mixerul 7-10 minute, sau pana se transforma intr-o spuma ferma .
Lasati spuma de ou sa se stampere si va apucati sa topiti ciocolata.

Intr-un vas puneti 50g de unt si ciocolata rupta bucati.
Puteti adauga si o parte din cacao.
Topiti pe foc/ baie de aburi sau la microW.

Puneti untul intr-un bol incapator si amestecati-l putin

...adaugati in doua etape spuma de oua si amestecati bine.
La final adaugati ciocolata topita, restul de cacao si romul si mixati pana se incorporeaza toate.

Puneti crema in frigider pentru 15 minute sau pana observati ca incepe sa se ingroase.


Intre timp va ocupati de tusa finala, adica "cireasa de pe dobos" , adica glazura crocanta de zahar ars.:)

Intr-o oala cu fund dublu puneti 8 linguri de zahar , apoi o dati pe foc.
Lasati zaharul sa se arda ( il mai amestecati din cand in cand )  pana se transforma intr-o lava maronie.

Alegeti cea mai aratoasa dintre foi, asezati-o pe o tava de copt...apoi turnati zaharul ars deasupra.
Nivelati cu o spatula pana acoperiti toata suprafata foii.
 Cu dosul unui  cutit trecut prin unt, impartiti glazura in felii, insa fara sa taiati de tot.


Lasati glazura sa se stampere, apoi taiati cu grija fiecare felie.

Aici eu am intarziat putin, glazura mea s-a intarit si in momentul cand am taiat feliile s-a crapat.
M-am consolot cu gandul ca se intampla si la case mai mari :D si am mers mai departe ;).

Pe un suport de tort am fixat un inel dupa dimensiunea foilor...
 ...apoi am inceput sa montez dobosul.
Foaie, crema, foaie , crema...insa cu grija ca sa-mi ramana crema si sa-l imbrac.

Dupa ce am terminat , am indepartat inelul ...am finisat tortul cu crema si mai apoi cu feliile de foaie glazurata.
L-am pus la frigider, iar dupa cca doua ore am putut sa-l tai .

 Acum pot sa va spun cu mana pe inima ca am savurat cea mai buna felie de dobos din viata mea :)


Daca nu ma credeti, incercati sa-l faceti si voi si va veti convinge. ;)
Daca nu aveti curaj sa-l faceti, anuntati-ma pe mine si vi-l fac eu :).

Mai jos va pun linkul catre sursa mea de inspiratie :)

http://www.youtube.com/watch?v=VD8R542ZxvY

FITI BINECUVANTATI ! :)

Participantii la proiectul :
RETETE PENTRU CARCIUN :

Claudia Rusu http://lecturisiarome.ro/2013/12/traditii-culinare-de-craciun-la-romani/


Systers kitchen                                           
Dana Aphextwinz          
Simplu si bun     
Cartea de bucate aromate                 
Food and beyond                               
Cu Lili in bucatarie                           
Saffron and dattes                         
Gustolandia                            
Retetele mele dragi                         
Dea’ s cake                           
Arta culinara cu Doina            
Pansy’s recipies                          
Food Design                        












Tags: ,
Share on Google Plus

Despre: http://adriana-lucia-dragosteainbucate.blogspot.com/ - Dragostea in Bucate

Pe pagina mea veti gasi retete simple, usor de preparat si deloc costisitoare. De la dulciuri ,aperitive, feluri de baza ...pana la conserve , toate retetele sunt testate si retestate de catre mine si multi altii. Nu trebuie sa fiti mari bucatari pentru a le incerca si voi, doar sa aveti dorinta de a gati si dragostea pentru stat in bucatarie. Va astept cu dragoste sa gatim impreuna !
    Blogger Comment
    Facebook Comment

22 comentarii :

  1. Este mai mult decat delicios si aratos!:)

    RăspundețiȘtergere
  2. Mama cat de bine arta! mi s-a facut o pofta mare de tot! Bravo!

    RăspundețiȘtergere
  3. Ce bine arata! si gustul trebuie sa fie genial, cu siguranta <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. merci !
      e "gretos" de bun...in sensul ca mananci o felie si iti ajunge toata ziua :)).
      crema de ciocolata e divina ;)

      Ștergere
    2. Salut!
      Am incercat si eu reteta azi...si pot sa spun ca rezultatul a fost putin dezamagitor: Desi compozitia pt blat parea relativ pufoasa foile nu au crescut deloc. Nu cumva ai omis praful de copt in compozitie? In plus foile sunt destul de casante, si nu am inteles exact cum anume se procedeaza dupa scoaterea din cuptor - le asezam una peste alta fara sa le suprapunem?! Crema in schimb e foarte aromata, dupa 15 min la frigider continua insa sa fie tot destul de lichida...eu am asamblat tortul asa, nu am mai pus stratul de glazura pentru ca mi a mai ramas f multa crema pe care am turnat o deasupra... Arata ca un fel de tort de clatite cu nutella :)
      Multumesc oricum pentru reteta
      Anca

      Ștergere
    3. Nu e nevoie de praf de copt. Ma mir ca sunt casante foile, doar au unt in compozitie si asta ar trebui sa impiedice intarirea,.
      Crema se mai intareste si pe parcurs. Iar foile cred ca se vor inmuia pana la urma :).

      Ștergere
  4. Buna, la cate grade se coc foile? thx

    RăspundețiȘtergere
  5. Draga Adriana, multumesc pentru minunatiile care le faci; Dumnezeu sa-ti binecuvanteze mainile pline de maiestrie, fie ca sarbatoarea sfanta a Craciunului sa va umple casa de dragoste, lumina, fericire si liniste sufleteasca!
    Cu mare drag, Tabita S.

    RăspundețiȘtergere
  6. Am revenit cu o reteta:
    reteta celebra:::::::
    Se ia binecuvantare
    Se adauga un strop de soare
    Si o pulbere de stele
    Se amesteca-ntre ele
    Se mai pune bunatate
    Si iertare de pacate
    Iar IUBIRE?
    Cat cuprinde.
    Si de la Isus Hristos
    S-aveti un Craciun frumos!
    Cu drag, Tabita

    RăspundețiȘtergere
  7. bravo Adriana, am sa incerc si eu. Mi-ai facut o poftaaaaa. Si ma gandesc sa il servesc cu un sos-gem de portocala si lamaie putin acrisor facut rapid pe foc. Craciun fericit

    RăspundețiȘtergere
  8. multumesc !
    cred ca merge cu sosul propus de tine . eu am incercat cu frisca si mi-a placut :)
    Sarbatori binecuvantate !

    RăspundețiȘtergere
  9. Sambata sarbatorim ziua baiatului meu si vreau sa ma apuc de dobos. Reteta este scrisa extraordinar de bine si pare excelent!
    Am o singura intrebare: Ce diametru au foile?

    Multumesc,
    Andrea

    andrea.deaconescu@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere
  10. Adriana Moldovan28 iulie 2014 la 18:17

    Am urmat reteta intocmai si mi-a reusit cel mai bun Dobos pe care l-am facut vreodata. Multumesc foaaaaaaaaaaaaaarte mult! Am incercat sa pun si o fotografie, dar din pacate nu am reusit. E extraordinar! Sanatate si numai bine!

    RăspundețiȘtergere
  11. Arata extraordinar. Cred ca este si foarte delicios. Urmeaza sa incerc si eu.

    RăspundețiȘtergere

daca doriti sa comentati :